Sidor

lördag 19 december 2009

Del 1: Nära inpå och belysning

Twissy’s Amateur (Digital) Camera/Photo School: Part 1



Problem: Det här känner nog alla igen. Man vill fånga upp en cool detalj på ett föremål, men när du tar för nära med blixt blir hela fotot vitt. När du tar bort blixten blir det suddigt och mörkt. Därför leder problemet "nära inpå" oss till belysning.


 


Lösning:


Alternativ 1: Det är ljust, så du använder dig helt enkelt av solljuset.


Alternativ 2: Det är mörkt, eller att solljuset inte passar: Leta runt i huset efter bra och portabla lampor. Tänk på hur starkt lampan lyser och om ljuset är riktat eller om det sprids i hela rummet – det kan ändra känslan i bilden, välj efter det du vill få fram.


 




  • Stäng av blixten på kameran. Luta armen mot ett bord – annars finns det risk att bilderna blir suddiga. Om inget bord finns tillgängligt – försök hitta någonting annat. Kanske finns det något lätt du kan flytta, eller trava upp en massa böcker – använd fantasin



  • Nu är det viktigt att hålla inne knappen halva vägen så länge som möjligt. Medan du gör det letar kameran efter ett ställe att fokusera på. Du kan se på skärmen var fokuseringen hamnar (det som blir tydligt i bilden). När den är klar och du är nöjd med fokuseringen – då är det bara att trycka.


 



 


Tips 1: Tänk på att variera mycket när du fotar. Flytta föremålet, ändra fokus, byt omgivning, lampa osv. Hur du hade tänkt dig från början kanske inte var det bästa alternativet.


 


Tips 2: Radera aldrig bilder på kameran – gör det på datorn sen. Sådant som ser roligt/fult/snyggt ut på din lilla kameraskärm kan se helt annorlunda ut på dataskärmen.


 


Testa själv! Det är lika enkelt som det låter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriv så fingrarna blöder!